Referenties

Universiteit Twente

By 15 december 2016 mei 1st, 2017 No Comments

Universiteit Twente

Grootste vrijstaande tekst van Nederland

Universiteit Twente

Realisatie: Mei 2015
Opdrachtgever: Universiteit Twente
Diensten: Onderwijsinstelling

Opdracht: Het leveren en monteren van 18 letters van ca. 2,5 meter hoog.

Universiteit Twente wenste al langer een markering van de toegang tot het campusterrein, dit om het bezoekers gemakkelijker te maken.

Grootte

Voor Enschede zijn de letters een ware eyecatcher wanneer je de stad komt binnenrijden. De tekst heeft een lengte van 32 meter en de letters zijn 2,5 meter hoog en hebben een diepte van 50 cm. het gewicht van een individuele letter is circa 200 kilo. Je trapt er dus niet zomaar een deuk in. Ter vergelijking: de letters “I Amsterdam” op het museumplein zijn 23,5 meter lang en 2 meter hoog.

Coating

De coating zelf is uniek en vind haar oorsprong in het Midden-Oosten. Daar is de coating blootgesteld aan de extreme temperatuurverschillen in het Arabische woestijn- en zeeklimaat. Optimale bescherming tegen de zon, zout en zandstormen is daar noodzakelijk en de ultieme beproeving voor elk coatsysteem. Deze coating valt dan ook in de hoogste corrosieklasse C5m volgens de ISO 12944 classificatie.

Vandaalbestendig

Een voorwaarde uit het bestek was dat de letters bestand moeten zijn tegen schade door bijvoorbeeld beklimmen, schoppen en het gooien van volle bierflesjes. In de aanbesteding werd een garantietermijn van 10 jaar gevraagd. Reklatekst garandeert een vandaalbestendigheid van vijftien jaar,  dankzij de wijze waarop de letters zijn uitgevoerd: een constructieve opbouw en kwaliteit van het staal. Maar ook de ingenieuze opbouw van de fundatievoet/afsluiter. Deze zorgt voor stevigheid van de zware letters en is luchtdicht, wat weer een vereiste is bij het aanbrengen van de coating.